Hírek

Drága konyha a patika

3 egyszerű tipp a munkavállalók egészsége érdekében

 

A munkavállalói élmény növelése és az új munkaerő megszerzése minden cég számára egyre fontosabb. Az irodák berendezésének állandó csiszolása és a kollégák egészségügyi állapotának követése is ezt szolgálja. Lássuk, mit tehetünk a munkavállalóinkért és egyben persze a termelékenység növeléséért is két egyszerű megoldással!

Még mindig gyakori, hogy egy asztalnál ülve 8 órát töltsön valaki a számítógép előtt. Mindmáig sok más ódivatú és egészségtelen gyakorlat is létezik. Az Egyesült Királyságban a privát szektorban éves szinten 4.17 milliárd font veszteség termelődik, minden munkavállaló átlagosan 4.3 napot hagy ki évente egészségügyi gond miatt.  A legnagyobb probléma az idő hiánya, amely általában egészségtelen étkezésbe torkollik. Az irodához legközelebb eső, gyakran nem egészségtudatos bárokban, gyorséttermekben ebédelünk, estére pedig már nem marad energiánk sportolni vagy kedvünk egészségesen főzni. De mit tehetnek a munkaadók?

 

Az egészséges munkavállaló produktívabb, és magasabb a motivációja

A cégvezetők már régóta tudják: az egészséges munkavállalók sokkal produktívabbak, és a motivációjuk is magasabb az egészségügyi gonddal küszködő kollégáiknál. A legelső lépés amit a cégek tehetnek, hogy olyan egészséges, vagy legalább kevésbé egészségtelen harapnivalókat engedélyezzenek az irodai büféknek vagy akár közvetlenül a dolgozóknak, amelyek megelőzik a chipshez vagy csokoládéhoz nyúlást. Az az alma, a banán vagy a répa nemcsak tízóraira és uzsonnára tökéletes, de a gép elől is nyugodtan fogyasztható.

 

Nem titok, a mozgás a kulcs

Nem elvárható egyik cégvezetőtől sem, hogy a napi munkát megtörve, folyamatosan koslasson a beosztottjai után és ellenőrizze a napi étkezésüket, vagy éppen a napi mozgásukat. Ha egy cég megteheti, hogy egy kisebb fitness szobát kialakítson, vagy leszerződjön egy edzőteremmel, a munkavállalói egészségesebbek és fittebbek lehetnek, ami segíti őket a napi munkában. Sok cégnek van külön sport csapata, és folyamatosan versengenek különböző ligákban a konkurenciával. Ez nemcsak az egészségi jólétüket növeli, de a kollégák összekovácsolásában is segít.

 

Szűrések

Érdemes negyedévente vagy félévente egészségügyi szűréseket tartani, így a kollégák is naprakészek lehetnek saját állapotukról, a munkavállalói élményt is növeljük, és sok betegséget is megelőzhetünk!

 

A káros szenvedélyekről, például a dohányzásról vagy körömrágásról való leszokás támogatása is rendkívül fontos. Persze, a tiltás soha sem vezet jóra, és nem is etikus megtiltani azt a munkavállalónak, de a cégvezetők ajánlhatnak és segíthetik kollégáikat a döntéshozatalban. Egy pár apró változtatással az irodában dolgozók egészségesebbek és  morálisan felkészültebbek lehetnek, a megnövekedő produktivitásuk pedig pénzügyi hasznot is hozhat a cégnek!